13 beroemdheden die spraken over hun fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronische, ongeneeslijke ziekte waarbij veranderingen optreden in de functie van uw zenuwstelsel en de manier waarop uw hersenen pijn behandelen. Veel artsen noemen fibromyalgie ‘hypervigilant’ of ‘vechten of vluchten’ omdat je zenuwstelsel de hele tijd in alarm blijft. De drie meest voorkomende fibrosymptomen zijn gegeneraliseerde pijn, vermoeidheid en cognitieve problemen zoals hersenmist. Naar schatting leeft 3 tot 6% van de Amerikaanse bevolking met de ziekte – en beroemdheden zijn daarop geen uitzondering.

Hoewel fibromyalgie vaker voorkomt bij vrouwen, kan het iedereen treffen, ongeacht geslacht, ras, leeftijd of klasse. Beroemdheden hebben misschien meer geld en middelen voor dure behandelingen, medicijnen of alternatieve therapieën, maar dat betekent zeker niet dat ze immuun zijn voor de slopende symptomen die de ziekte kan veroorzaken. Hun platform biedt hen echter de mogelijkheid om het bewustzijn te vergroten en donaties te doen voor onderzoek, zodat er op een dag betere behandelingen (en mogelijk genezing) beschikbaar kunnen komen.

De volgende beroemdheden hebben gesproken over het leven met fibromyalgie, maar ik hoop dat anderen een stap voorwaarts zullen zetten en zich zullen uitspreken om het stigma te doorbreken en bij te dragen aan een beter begrip van de ziekte.

 1. Lady Gaga
Lady Gaga

Na jarenlang open te zijn geweest over haar worsteling met chronische pijn, bevestigde Lady Gaga in september 2017 dat de oorzaak van haar pijn fibromyalgie was. Eerder zei de muzikant en performer dat ze ‘borderline positive’ voor lupus testte en dat ze last had van chronische pijn na het breken van haar heup.

In zijn Netflix-documentaire “Gaga: Five Foot Two”, uitgebracht op 22 september, gaf Gaga zijn fans een kijkje achter de schermen in zijn gevecht met pijn en sprak hij over de uitdagingen van het vinden van behandelingen en coping-technieken om te helpen om zijn symptomen te beheersen. .

‘Mijn pijn doet me alleen goed als ik het omvorm in iets dat is. Dus ik hoop dat mensen die ernaar kijken en die lijden aan chronische pijn, weten dat ze niet alleen zijn. Het is een release voor mij … en ik wil mensen die het moeilijk hebben om mij te horen, ‘zei Gaga.

 1. Morgan Freeman
Morgan Freeman

In 2008 was Morgan Freeman betrokken bij een auto-ongeluk dat meerdere verwondingen veroorzaakte, waaronder een gebroken arm, een gebroken elleboog en schouders. Hij onthulde in een interview met Esquire in 2012 dat hij “ondraaglijke” zenuwpijn blijft ervaren en dat hij nu met fibromyalgie leeft.

Freeman werd ook gespot met een enkele compressiehandschoen aan zijn linkerhand als gevolg van zenuwbeschadiging, laatstelijk bij de Screen Actor’s Guild Awards 2018. De compressiehandschoen helpt zijn bloed te circuleren omdat hij zijn hand niet kan bewegen.

In 2015 vertelde hij The Daily Beast dat hij pijn behandelde met marihuana. ‘Ik heb fibromyalgiepijn in deze arm en het enige dat verlichting biedt, is marihuana’, zei Freeman. ‘Ze hebben het over kinderen met grand mal-aanvallen en ze hebben ontdekt dat marihuana het gemakkelijker maakt waar die kinderen een leven kunnen leiden.’ Voor mij zegt dat: “Legaliseer het overal!” “

 1. Sinead O’Connor
Sinead O'Connor

Sinead O’Connor is een Ierse singer-songwriter die in 2003 afstand deed van muziek omdat ze vecht tegen fibromyalgie en voor haar kinderen wilde zorgen.

‘Fibromyalgie is niet te genezen. Maar het is beheersbaar, ‘zei O’Connor in een interview met HOTPRESS in 2005.’ Ik heb een hoge pijndrempel, dus het helpt – het is het deel van vermoeidheid waar ik mee worstel. Je leert echter je patronen en je grenzen kennen, zodat je daar omheen kunt werken en plannen. Het wordt duidelijk verergerd door stress. Dus probeer het leven kalm en vredig te houden. “

O’Connor’s pensionering was echter van korte duur en ze keerde in 2005 terug naar de muziekscene. Ze zei dat ze hoopte te blijven zingen en doen wat ze leuk vindt, maar dat ze zou blijven verwijderd van de delen die overmatige stress veroorzaken, wat de symptomen van fibromyalgie kan verergeren.

 1. Mary McDonough
Mary McDonough

“The Waltons” -actrice Mary McDonough is heel open geweest over haar worstelingen met fibromyalgie, lupus en het Sjögren-syndroom. Ze is van mening dat ze de aandoeningen heeft ontwikkeld nadat ze een nadelige reactie had op de borstimplantaten die ze had ingebracht om zichzelf opnieuw uit te vinden na het einde van de serie.

“Binnen 24 uur had ik uitslag over mijn rug en borst”, vertelde McDonough aan Smashing Interviews Magazine. “Maar in de 10 jaar kon ik er gewoon mijn vinger niet op leggen. Ik voelde me niet goed Chronische vermoeidheid begon, de uitslag, de uitslag op de neus en de brug van mijn gezicht waarvan we nu weten dat het is als een lupusuitslag, gewrichtspijn, stijfheid spier, uiteindelijk gediagnosticeerd met fibromyalgie, vervolgens collageenaandoening genaamd Sjogren-syndroom, mijn haar viel uit en ik zou de hele tijd moe zijn. “

McDonough is nu een spreker, auteur en workshopleider en praat vaak met jonge vrouwen over hun problemen met lichaamsbeeld en zelfrespect.

 1. Kyle Richards
Kyle Richards

“Real Housewives of Beverly Hills” -ster Kyle Richards zei dat ze voor het eerst ziek werd terwijl haar moeder kanker was, maar kreeg eerst te horen dat ze depressief was omdat zijn moeder was overleden. ‘Ik had zoiets van, ik koop gewoon niet dat ik gewoon depressief ben. Waarom heb ik al deze gekke symptomen? ‘Zei ze in een aflevering van’ The Healer ‘van TLC.

Een vriendin vertelde haar dat ze mogelijk fibromyalgie had, dus ging ze naar een arts die gespecialiseerd was in de aandoening en bevestigde haar diagnose. “Plotseling had ik het gevoel dat ik een antwoord had en ik voelde me beter omdat het zoveel angst veroorzaakt [niet wetend]”, zei Richards.

Richards heeft sindsdien gezocht naar alternatieve methoden om haar fibromyalgiepijn te behandelen. Op “The Healer” heeft ze samengewerkt met Charlie Goldsmith, een “energetische genezer” die mensen wil helpen hun chronische pijn te verminderen.

 1. Rosie Hamlin
rosie hamlin

Rosie and the Originals-zangeres, vooral bekend van hun hit “Angel Baby” uit 1960, Rosie Hamlin was enkele jaren actief voordat ze zich vestigde om een ​​gezin te stichten in 1963. Ze bleef concerten geven tot 2002 toen ze officieel met pensioen moest vanwege geavanceerde fibromyalgie.

“Ik ben altijd extreem energiek geweest en heel erg druk”, zei Hamlin in een interview in 2011. “Het heeft me een paar jaar gekost om fibromyalgie het hoofd te bieden en mijn leven te heroverwegen, te herschikken en te realiseren – om te beseffen dat ik nu zo beperkt ben. Ik vind het niet leuk, maar ik moet het onder ogen zien. ‘

Hamlin was de eerste Latina die werd geëerd door de Rock and Roll Hall of Fame. Ze stierf op 71-jarige leeftijd in 2017 door geheime oorzaken.

 1. Janeane Garofalo
jeaneane garofalo

Actrice en actrice Janeane Garofalo is tijdens haar carrière heel open geweest over haar worstelingen met fibromyalgie en over mentale en emotionele problemen, waaronder angst en depressie. Ze verwerkte zelfs haar fibro in haar stand-up routine, en gebruikte humor en gelach om de pijn die ze ervaart aan te kunnen.

‘Ik wist niet dat ik chronisch ontevreden was’, zei ze over het voorschrijven van een antidepressivum voor haar fibromyalgie.

 1. Michael James Hastings
michael james hastings als kapitein mike vanaf de westvleugel

Michael James Hastings, bekend van zijn rol als Captain Mike in “The West Wing”, moest op 35-jarige leeftijd stoppen met lesgeven vanwege fibromyalgie. Het was zijn chronische pijn die hem ertoe bracht naar Los Angeles te verhuizen om een ​​parttime acteercarrière na te streven.

Hastings zei dat hij met natuurlijke middelen te maken had met fibrosymptomen, zoals supplementen, lichaamsbeweging, massagetherapie, acupunctuur en bezoeken aan de chiropractor.

“Ik heb ook geleerd te accepteren dat ik op sommige dagen mijn schema of dat van andere mensen niet kan bijhouden en ik gewoon moet rusten en” oplichten “, a- zei hij in een interview met de website. Verlichting van rugpijn.

 1. Jo Gast
jo gast

Het Engelse glamourmodel Jo Guest is verschenen in een breed scala aan “high-end” Britse tijdschriften en zelfs als meisje in “The Sun”. In 2008 onthulde ze in het televisieprogramma “This Morning” dat ze al meer dan een jaar aan een “mysterieuze ziekte” leed en dat ze enkele maanden later de diagnose fibromyalgie kreeg.

Gast heeft sindsdien gesproken over hoe moeilijk het lijkt om te veranderen als gevolg van ziekte, maar hoopt op een dag terug te keren naar pagina 3.

“Ik droeg graag sexy kleding en korte rokken, maar kleed me niet meer graag. De vonk is uitgegaan. Het is moeilijk om je goed te voelen over jezelf of om van een sexy vrouw te houden als je je slecht voelt, ‘vertelde Gast Gast aan Daily Star in een interview in 2008.’ Maar ik ben er positief over. Ik denk echt dat ik beter zal worden. Ik geef niet op.”

 1. AJ Langer
veranderen

Actrice AJ Langer, vooral bekend van haar rollen in “My So-Called Life”, “Seinfeld” en “Three Sisters”, kreeg tijdens de adolescentie de diagnose fibromyalgie, maar bleef acteren. Na het filmen van “Three Sisters”, pauzeerde Langer om erachter te komen hoe hij zijn symptomen kon beheersen en stelde hij zijn gezondheid voorop. Ze heeft geëxperimenteerd met een aantal alternatieve therapieën om haar te helpen omgaan met fibromyalgie, waaronder surfen, yoga en meditatie.

In een aflevering van de podcast Aches and Gains met Dr. Paul Christo zei Langer: “Er zijn verschillende niveaus van leren die je doormaakt met fibromyalgie … Een daarvan is dat ik helemaal alleen ben, weet je, niemand niemand begrijpt deze pijn. En dan is er een punt waar je kunt komen waar het universeel wordt en je begrijpt dat iedereen iets heeft. Ik ben gaan accepteren dat mijn lichaam een ​​kwetsbaar ecosysteem heeft en ik moet ervoor zorgen. ‘

 1. Kirsty Young
Kirsty Young

Kirsty Young, een omroeporganisatie van “Desert Island Discs” van BBC Radio 4, kondigde in 2018 aan dat ze een pauze zou nemen vanwege fibromyalgie. Ze legde uit: “Jagen op enkele van de meest fascinerende mensen ter wereld is geweldig werk – maar ik moet wat tijd nemen op Desert Island Discs omdat ik last heb van een vorm van fibromyalgie.” Young hoopt tijd te besteden aan genezing en na enkele maanden terug te keren naar de show.

 1. Lena Dunham
Lena Dunham neemt een selfie met een oranje zonnebril en een blauw shirt

Hoewel ze al sprak over haar strijd tegen endometriose en chronische pijn, onthulde Lena Dunham in een Instagram-bericht in oktober 2018 dat ze leed aan fibromyalgie. Ze beschreef hoe het is om een ​​’onzichtbare’ ziekte als fibro te hebben, en schreef: ‘Ik lijk volledig in staat, maar het is complex en ik probeer gewoon te doen wat nodig is om te behouden een leven van vreugde en dienstbaarheid. Mijn baan kost alles wat ik heb. Het is fibromyalgie. Het is weinig begrepen en daarom is het, zelfs als ik veel kennis en ondersteuning heb, moeilijk om het gevoel dat ik gek ben van me af te schudden. Maar dat ben ik niet (althans niet op deze manier!) En jij niet. ‘

Dunham bleef zeggen dat de pijn, wat het ook is – of het nu een zichtbare boosdoener is of niet – geldig is. Ze schreef: ‘Jouw pijn, in welke vorm dan ook, is jouw pijn en dus is het echt. Ik geloof je als je zegt dat je pijn hebt. Ik heb vaak geleerd hoe belangrijk het is om te geloven. “

 1. Carrie Ann Inaba

Carrie Ann Inaba, vooral bekend van haar werk als rechter bij ABC’s “Dancing With the Stars” en co-host bij “The Talk” op CBS, sprak openlijk over het leven met meerdere gezondheidsproblemen, waaronder fibromyalgie , Het syndroom van Sjögren, reumatoïde artritis en spinale stenose.

Begin 2019 legde Inaba uit hoe haar chronische ‘slopende’ pijn ervoor zorgde dat ze van actief naar inactief ging, wat vooral moeilijk was als danser en choreograaf. Ze besprak ook de schaamte die ze voelt over haar onzichtbare ziektes en zei dat ze zich niet zo gezond voelt als de wereld het ziet.

Tijdens een fibromyalgie-aanval zei Inaba: ‘Ik schaam me zo als ik deze dingen doormaak omdat ik wil zijn wat mensen zien. En mensen zien een gezond persoon van buitenaf. Zij ging door:

Ik wil mensen aanmoedigen, want zelfs als ik me schaam, weet ik dat ik me tegelijkertijd niet zou moeten schamen omdat het iets is waar ik doorheen ga. En omdat ik er echt meer over wil praten en ik ben dankbaar dat ik een platform heb.

bron: https://themighty.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *